Zonträning

Det enklaste och bästa sättet att anpassa och få ut mer av din konditionsträning är att köpa en pulsklocka. Vill man inte investera i en pulsklocka måste man lära sig att lyssna på kroppen och vad de olika zonerna innebär. Det finns fem olika pulszoner.

Zon 1 – lågintensiv träning som t ex promenader och vardagsmotion. När du befinner dig i zon 1 har du inga problem att föra ett normalt samtal utan att bli andfådd. I zon 1 når du 50-60% av din maxpuls.

Zon 2 – är också lågintensiv träning, men nu är promenaden en aning raskare eller lätt jogging. När du befinner dig i zon 2 ska du känna dig lätt andfådd och nå 60-70% av din maxpuls.

Zon 3 – är medelintensiv träning och är bör du ligga om du vill förbättra din kondition. I zon 3 når du 70-80% av din maxpuls.

Zon 4 – är en tröskelzon, d.v.s du ligger alltså runt din tröskel för mjölksyretålighet. Nu är du rejält anfådd och du upplever träningen som jobbig. I zon 4 når du 80-90% av din maxpuls.

Zon 5 – har du passerat din mjölksyretröskel och du upplever träningen som urjobbig. I zon 5 når du 90% och uppåt av din maxpuls.

Lycka till med din träning!

Lämna ett svar