Fettisdagen

Idag är det fettisdagen och då ska man enligt tradition äta årets första semla. Tyvärr så håller man inte på traditionerna längre utan semlorna säljs ute i handeln före jul och finns tillgängliga varje dag fram till påsk.

Jag vill gärna hålla på traditionerna så idag ska jag kanske äta en semla, men då en lite nyttigare.

För er som gör era semlor själva får ni här ett recept på smala nyttiga semlor.

Smala nyttiga semlor, 16 st.

50g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 msk honung
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
100 g sötmandel
ca 5 msk honung eller 4 msk agavesirap
inkråmet av bullen
1 dl grädde
Så här lagar du Smala nyttiga semlor:

Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke. Blanda i mjöl, honung och smör. Blanda ihop till degen i en bunke. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. Knåda ut degen på mjölat bakbord, ta loss golfbollsstora degklumpar och rulla bullar med kupad hand. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter. När bullen har svalnat skär du av ett lock på den.
Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Lägg på locket. Klart.

This entry was posted in Mat.

Lämna ett svar