I dag 1:a advent har vi bakat lussekatter och pepparkakor. Totalt blev det ca 35 stycken lussekatter och ca 200 pepparkakor.
Här kommer pepparkaksreceptet som vi använde.
Pepparkakor ca 200 st
250g smör eller margarin
4 dl socker
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
2 msk kanel
1 msk mald kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl + lite mjöl till utbakningen
Mät upp socker, sirap och vatten i en kastrull. Koka upp som hastigast
och lyft sedan bort kastrullen från värmen.
Skiva margarinet eller smöret och lägg det i en bunke med alla
kryddorna. Slå på den heta sockerblandningen och låt allt stå en stund
tills smöret eller margarinet smällt. Rör om då och då. Låt svalna så
att det blir ungefär rumsvarmt.
Blanda mjölet med bikarbonat och rör ner detta i smeten, som blir
ganska lös. Arbeta ihop degen med en trägaffel. Låt degen vila 1-2
dygn i kylskåp innan den bakas ut, antingen övertäckt i sin bunke
eller inlagd i plastpåse.
Baka ut så här:
Kavla ut en liten degbit i taget – det är alltid enklast. Ta lite mjöl
på bakbordet och på kaveln. Ta ut pepparkaksfigurer med mått. Grädda i
ugn i 200-225 grader i 4-6 minuter.
Trevlig Advent önskar jag till er alla.