Här delar jag med mig av mina goda recept.
Pernilla Wahlgrens snöbollspraliner med vit choklad
200 g vit choklad 2 1/2 dl kokosflingor 1 msk pressad citron kokosflingor att rulla i Smält chokladen i en skål över vattenbad. Tillsätt kokosflingor och citronsaft. Ställ kastrullen åt sidan och låt den svalna helt. Forma små bollar av smeten, rulla i kokos och lägg på ett fat. Ställ in i kylen och låt snöbollarna stelna.Ischoklad med crisp
200 g kokosfett 250 g ljus choklad 1 1/2 dl krossad cornflakes små aluminiumformar Smält kokosfett i en kastrull. Hacka chokladen grovt och lägg ner i kokosfettet, rör kraftigt tills chokladen är smält. Lägg upp formar på ett fat med krossad cornflakes i. Häll upp smeten i formarna med hjälp av en tillbringare. Låt dem stå kallt tills de stelnat.Julknäck
2 dl socker 2 dl vispgrädde 2 dl sirap 0,5 g saffran Koka upp socker, grädde och sirap i en kastrull under omrörning. Låt därefter smeten koka kraftigt till temperaturen är 125-130 grader beroende på hur fast knäck du vill ha. Rör om då och då. Använd en digital termometer eller gör ett kulprov för att kontrollera om den är färdig. Ta kastrullen från värmen och rör ner saffranen, blanda noga. Häll genast upp smeten i knäckformar och låt svalna.Fullkornsscones
8 dl fullkornsdinkel ½ tsk salt 3 tsk bakpulver 100 g smör eller margarin 4 dl mjölk eller filmjölkGör så här:
Sätt ugnen på 250 grader. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en skål. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna till en grynig massa. Tillsätt mjöl/filmjölk och rör snabbt ihop till en lös deg. Låt degen vila tills ugnen blivit varm. Klicka upp degen i 4 delar på en plåt, smord eller med bakplåtspapper. Platta med mjölad hand ut varje del till en rund kaka, ca 15 cm i diameter. Skåra varje kaka korsvis i 4 delar med mjölad kniv. Grädda mitt i ugnen ca 14-14 minuter. Bryt isär kakorna och servera dem nygräddade med smör, ost och marmelad.
Kanelbullar
5 dl mjölk50 g jäst
1,5 dl strösocker 0,5 tsk salt 1 tsk kardemumma 15 dl vetemjöl 125 g rumstempererat smör 1 st ägg till pensling pärlsocker till garnering Fyllning 125 g smör 1.5 dl strösocker 2 msk malen kanel 1. Ljumma mjölken till ca 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke. Häll på mjölken och rör om tills det mesta av jästen har lösts upp.2. Tillsätt socker, salt, kardemumma och det mesta av vetemjölet men spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret. Arbeta kraftigt till en smidig deg. Täck med bakduk och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 30 minuter.
3. Rör samman fyllningen.
4. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta samman den. Dela den i två delar.
5. Kavla ut varje del till en platta, ca 25×50 cm. Bred på fyllningen och rulla ihop längs långsidan. Skär rullen i ca 2 cm breda bitar och lägg dem i bullformar. Eller kavla ut degen till en platta som är ca 35×40 cm. Bred fyllning på halva plattan och vik över den obredda delen. Dela plattan i 20–25 remsor, vrid varje remsa till en snodd och vik ihop den till en knut. Lägg i bullformar.
6. Låt bullarna jäsa övertäckta i 20–30 minuter. Värm under tiden ugnen till 250 grader.
7. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
8. Grädda i mitten av ugnen i 8–10 minuter. Låt bullarna svalna övertäckta med bakduk.
Tryffeltårta med choklad och saffran
100 g smör
200 g mörk choklad 70%
2 dl strösocker
4 ägg
Saffranstryffel
0,25 g saffran, ½ kuvert
1 dl vispgrädde
200 g vit choklad
Garnering
75 g mörk choklad 70%
40 g valnötter
Tillagning
En riktig konfekttårta som avnjuts i små bitar. Prova även att göra tryffeln utan saffran, då framträder den vita chokladen på ett helt annat sätt.
1. Sätt ugnen på 200°.
2. Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.
3. Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
4. Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
5. Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.
6. Saffranstryffel: Stöt sönder saffranet och låt det koka upp med grädden. Hacka chokladen och låt den smälta i den varma grädden. Häll smeten över chokladtårtan och låt stelna.
7. Smält chokladen och doppa nötterna till hälften i choklad. Låt chokladen stelna innan du lägger nötterna på tårtan. Förvara tårtan i kyl eller frys fram till servering.
Pepparkakschesecake Suprise
Pajdeg:
187,5 gram pepparkakor
62,5 gram smör
Fyllning:
312,5 gram philadelphiaost
323,5 gram kesella vanilj
2 dl florsocker
1,25 krm salt
saften från 1 1/2 lime
1 ägg
Garnering:
1 ask blåbär
Kör pepparkakorna i en matberedare eller en mixer och krossa ordentligt. Blanda i smöret (EJ smält) tills smeten blir jämn. Täck över botten och kanterna i formen. Grädda 10 minuter i ugn på 175 grader. Låt svalna.
Pressa saften ur limefrukterna. Blanda in osten, kesellan, florsockret, saltet, ägget, och rör till en jämn smet.
Fyll skalet och grädda i ca 30 minuter i ugnen.
Låt kakan svalna och dekorera med blåbären.
Västerbottenspaj
Jordgubbscheesecake
15 digestivekex
125 g smält smör
FYLLNING
400 g färskost av Philadelphiatyp
2 ägg
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 l blandade bär
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200°C. Mixa kex och smör i en matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
2. Grädda i 8–10 minuter.
3. Rör osten mjuk. Vispa ägg och socker fluffigt. Rör ihop ost och äggblandning med vaniljsockret. Häll detta i formen och grädda ca 15 minuter. Kakan ska fortfarande vara lite dallrig när du tar ut den. Låt den svalna, ställ i kylen.
4. Dela jordgubbarna och lägg dem på tårtan strax före servering.
Fläskfilépasta
Jag började med att skära fläskfilé, färska champinjoner, paprika och vitlök i bitar. Sedan stekte jag fläskfilébitarna i stekpanna. När köttet nästan stekt klart tillsatte jag färska chapinjoner, paprika och vitlök i pannan och det fick steka en kort stund tillsammans. Sedan tillsatte jag vatten, fond och matlagningsgrädde. Såsen fick sjuda några minuter och sedan kryddade jag med svartpeppar, persilja och basilika.
Avnjut pastasåsten tillsammans med nykokt färsk papadelle och en god sallad.
Bettans specialpasta
1 pkt färsk tortelini med pesto och basilika
2 grillade kycklingklubbor
Tomater
Rödlök
Ärtor
Arlas ostsås
Ta bort skinnet från kycklingklubborna och kasta bort. Ta sedan bort kycklingköttet från klubborna och skär köttet i små bitar. Skär tomater och rödlök i små bitar. Fräs dem i lite olivolja någon minut.
Koka upp ärtor i en kastrull och låt dem sjuda några minuter. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Häll upp samtliga ingredienser i en stor skål och ringla en skvätt ljummen ostsås över. Servera med en grönsallad.
Smala nyttiga semlor
50g jäst
3 dl havremjölk eller sojamjölk
7 dl siktat dinkelmjöl
1 dl fullkornsmjöl av dinkel
2 msk honung
75 g smör
1 ägg
Fyllning:
100 g sötmandel
ca 5 msk honung eller 4 msk agavesirap
inkråmet av bullen
1 dl grädde
Så här lagar du Smala nyttiga semlor:
Smula jäst och värm mjölken till fingervarm och lös upp jästen i en bunke. Blanda i mjöl, honung och smör. Blanda ihop till degen i en bunke. Låt jäsa under duk i ca 40 minuter. Knåda ut degen på mjölat bakbord, ta loss golfbollsstora degklumpar och rulla bullar med kupad hand. Lägg dem på en bakplåt och låt dem jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med ägg när de har jäst färdigt och grädda dem i 10 minuter. När bullen har svalnat skär du av ett lock på den.
Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och lägg en klick i varje. Lägg på locket. Klart.
Krämig pastagratäng med skinka
300 g pasta
150 g julskinka
3 dl tomatsås på burk
2½ dl Kelda sås Simply Cheese
1 dl riven ost.
Gör så här
Sätt ugnen på 250°. Koka pastan. Skär skinkan i strimlor. Låt pastan rinna av och blanda ner tomatsås, ostsås och skinka. Lägg det i smorda ugnssäkra portionsformar eller i en stor smord form. Strö över osten. Gratinera i övre delen av ugnen ca 10 min. Servera med sallad.
Tagliatelle med vitlöksdoftande oxfilé i senapsås
500 g Oxfilé
240 g pasta, Tagliatelle
10 st champinjoner
2 msk Touch of Taste Oxfond med Rödvin
2 dl mellangrädde
2 dl vatten
2 msk fransk senap
1 msk gräslök, finhackad
Gör så här:
Skiva svamp och fräs i matfett. Skär oxfilén i bitar och bryn i stekpanna med hög kant.
Pressa över vitlök och lägg i svampen. Rör ihop grädde, vatten, fond och senap och häll över köttet.
Låt såsen koka ihop och köttet bli genomstekt. Blanda ner gräslöken i såsen.
Servera med en fräsch sallad.
Auberginegratäng med krispig mozzarellatopping
Tomatsås
2 st gul lök, finhackad
3 st vitlöksklyftor, tunt skivade
2 tsk torkad oregano
1.5 kg tomater, skållade och skalade, grovt hackade
2 tsk havssalt
2 tsk svartpeppar
2 tsk vinäger
1 st kruka basilika, grovt hackad
Aubergine”plattor”
3 st aubergines, stora, skivade
1 tsk salt
Olivolja
300 g parmesanost, riven
Topping
0.5 st limpa grekiskt lantbröd eller annat vitt bröd (inte purfärskt) rivet till smulor
300 g buffelmozzarella, hackad
1 st kruka färsk oregano, grovt hackad
1 msk olivolja
Sätt ugnen på 300 grader (grill). Skiva auberginen i centimetertjocka skivor. Strö på lite salt och låt dem stå. Riv parmesanen.
Tomatsås
Skär ett kryss på varje tomat. Lägg dem i kokande vatten till skinnet börjar lossna. Lägg då över dem i en skål med kallt vatten. Låt dem ligga i ett par minuter tills de har svalnat. Ta upp dem och dra av skalet. Hacka tomaterna grovt. Fräs lök, vitlök och torkad oregano i en kastrull i ca 10 minuter till löken är mjuk. Tillsätt de hackade tomaterna och låt sjuda under lock i ca 15 minuter. Smaka av tomatsåsen med salt, svartpeppar, vinäger och färsk basilika.
Badda bort vätskan från aubergineskivorna och lägg dem på en plåt. Grilla dem i ugnen i ca 5 minuter till de har en gyllenbrun färg. Dra ner ugnen till 190 grader.
Häll ett tunt lager av tomatsås i botten på en ugnsfast form. Strö över ett lager riven parmesanost och lägg därefter ett lager aubergineskivor. Upprepa detta till ingredienserna är slut.
Topping
Lägg brödsmulorna, mozzarellan och den färska oreganon i en bunke. Ringla över olivolja och blanda runt. Bred ut toppingen över gratängen och grädda i ugnen i 30 minuter till det bubblar ordentligt och gratängen har en fin gyllenbrun färg.
Cordon Bleu med ärtor och potatismos
Ingredienser
4 skivor lövbiff av nöt, ca 125-150 g per styck
8 skivor mozzarellaost
4 skivor italiensk skinka, t ex parmaskinka eller proscutto
1 krm flingsalt per biff
3 msk olja till stekning
Panering:
3 ägg
2 dl mjöl
4 dl ströbröd
Potatismos:
300 g skalad potatis, kokas i 1 liter vatten samt ½ msk flinsalt
½ dl mjölk
2 msk smör
Parmesanost
2 st. rivna vitlöksklyftor
muskotnöt
salt
Gör så här:
Lägg ut lövbiffarna på skärbrädan, salta. Lägg två skivor mozzarellaost och en skiva skinka. Vik ihop.
Vispa ägget i en skål. Häll upp mjölet i en annan skål och smaksätt med salt och peppar. Häll ströbrödet i en tredje skål. Doppa lövbiffarna i mjölet, sedan i ägget och till sist i ströbrödet. Se till att hela köttbiten blir täckt. Stek gyllenbrunt i olja ca 5-7 min på varje sida. Tänk på att inte ha för varmt stekjärn.
Potaismos: Koka potatisen mjuk, häll i mjölk och smör, vispa med elvisp tills den är riktigt fluffig. Blanda i vitlök och parmesan, smaksätt med salt och muskotnöt.
Potatis- och jordärtkocksmos