Viktminskning

En kollega frågade mig häromdagen, Bettan jag behöver gå ner några kilo i vikt, vad ska jag göra?

När jag utbildade mig till kostrådgivare fick vi lära oss trestegsmetoden för en lyckad viktminskning. Jag ska i detta inlägget beskriva de tre stegen.

Steg 1
I det första steget beslutar du dig och antar utmaningen att gå ner i vikt. I detta steget skriver du också upp huvudmålet med din viktminskning, t ex. ”jag ska gå ner 10 kg på 3 månader”. Det är viktigt att målet är realistiskt och går att uppfylla.

Steg 2
Att minska i vikt handlar inte bara om att äta hälsosamt, du måste också röra på dig. Steg 2 handlar om att välja en eller flera träningsformer som passar just för dig. För att få tillräckligt med rörelse är träning 2 dagar i veckan ett minimum. Har du ett stillasittande jobb så är det bra om du klämmer ytterligare en träningsdag som minimum. Träningspassen bör ligga på minst 45 minuter per pass.

Steg 3
Det tredje och sista steget handlar om dina kostvanor. I detta steget ska du börja med att se över dina nuvarande kostvanor. Skriv gärna ner vad du äter under 3-4 dagar. Analysera sedan materialet och se vad som du kan och bör ta bort från din kost. Tycker du att detta är svårt så ta gärna hjälp av en kostrådgivare. En kostrådgivare kan också tipsa dig om nyttiga och bra recept och lägga upp hela dagsmenyer.

Det allra viktigaste för dig som vill gå ner i vikt och lyckas är att ändra kostvanorna. Ät mindre än vad du gör av med så kommer du att gå ner i vikt. Detta i kombination med träning kommer att ta dig långt.

This entry was posted in Hälsa.

Lämna ett svar