Dagen före julafton är dagen jag b la grilljerar skinkan, gör köttbullar och slår in alla julklappar. Här ser du mina recept på grilljering och köttbullar.
Grilljering till skinkankan
1 äggula
2 dl uppblött ströbröd
1 msk socker
2 msk senap, valfri sort
Sätt ugnen på 220 grader. Rör ihop ingredienserna till en cementliknande smet. Skär bort det mesta av svålen (om du inte gillar den) och lite av undersidan så att skinkan står plant. Sätt den i en smord långpanna eller folie, bred på griljeringen i ett jämnt lager runt om. Sätt in i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter eller tills den fått en fin färg. Ta ut och låt svalna.
Köttbulllar
1 st gul lök
3 dl vatten
2 tsk salt
800 g nötfärs
8 msk ströbröd
2 krm malen svartpeppar
2 msk smör
Låt ströbröd, salt och peppar svälla i vatten.
Riv löken på den finaste sidan av rivjärnet. Arbeta samman nötfärs, lök och ströbröd till en jämn smet.
Rulla färsen till köttbullar, ett tips är att blöta händerna innan du rullar. Stek i smör eller margarin på medelstark värme. När de har fått fin färg, sänk värmen och efterstek i ca 5 minuter.