Gör julklapparna själv

Strunta i köpstressen och gör dina julklappar själv. Jag lovar att dessa klappar blir mycket mer uppskattade. Själv skulle jag bli jätteglad om jag fick en fin glasburk fylld med hemgjord senap eller marmelad.

Här kommer några tips.


Bild: Arla

Hemlagad honungssenap

1 dl Colman`s senapspulver
1 dl vispgrädde
2 msk mjuk honung
Strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron

Gör så här
Rör ihop senapspulver med vispgrädde. Rör i den mjuka honungen. Smaksätt med strimlat skal och pressad saft av ½ lime, apelsin eller citron. Häll upp i en burk. Låt stå i kylen någon timme.


Bild: Arla

Citrusmarmelad

900 g apelsiner
300 g citroner
300 g grapefrukt
1 ½ liter vatten
2 kg strösocker
1 msk citronsyra
Gör så här
Tvätta apelsinerna i varmt vatten med en mjuk borste. Skär med en tandad vass kniv apelsinerna i klyftor och sedan klyftorna i tunna skivor. Samla alla kärnor i ett knyte av gasväv. Lägg frukt och kärnknyte i en tjockbottnad rymlig gryta. Häll på vattnet. Koka under lock tills skaldelarna är mjuka, ca 45 min. Lyft av grytan från värmen. Ta bort kärnknytet. Rör ner sockret lite i taget. Rör tills det har löst sig. Ställ grytan på värmen igen och koka kraftigt utan lock tills marmeladen blir lite simmig35-45 min. Rör om då och då. Lyft av grytan från värmen. Skumma bort eventuellt skum. Lös upp citronsyran i lite av den färdigkokta marmeladen och rör sedan ner det i hela satsen marmelad. Ös upp marmeladen i väl rengjorda, varma burkar. Sätt genast på lock. Förvara svalt.

Tips: För att kontrollera att marmeladen är färdigkokt så häll upp 1-2 tsk marmelad på en kyld tallrik. Ställ in den i kylskåpet någon minut. Ta ut tallriken och dra en ränna genom marmeladenmed en sked. Om rännan inte flyter ihop så är marmeladen klar. Flyter den ihop behöver marmeladen koka ytterliggare några minuter

Lämna ett svar